Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Hoe dragen we bij aan stadsvergroening.

Wat betekent een tuin voor ons, en welke rol spelen stadstuinen in de vergroening van Nijmegen? Tijdens de speciale editie van het Hortuscafé – Tuinen Natuurlijk! – duiken we in de geschiedenis van de tuincultuur, actualiteit en toekomst van tuinieren. We gaan het hebben over stadstuinen en de ambitie van de stad Nijmegen om nóg groener te worden. Van achtertuin tot boomspiegel, van esthetiek tot ecologie. Met boeiende sprekers, een leerzame tuinwandeling en praktische handvatten voor iedereen die zijn omgeving wil vergroenen. Een avond vol inspiratie over stadsvergroening, niet alleen voor de ervaren tuinier, maar juist ook voor iedereen die nieuwsgierig is naar wat tuinen – groot of klein – kunnen betekenen voor klimaat, biodiversiteit én onze leefomgeving.

Het Hortuscafé is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor iedereen met interesse in natuur, tuin en stad. In deze speciale editie ligt de focus op de rol van tuinen en hoe bewoners, professionals en gemeente samen kunnen bouwen aan een groener Nijmegen.

Het programma:
1. Tuinwandeling met praktische tips
De avond begint met een inkijk in de Theetuin van de Hortus. Bezoekers leren hier meer over het bijzondere ontwerp, de geschiedenis en de toekomstambitie van deze tuin. Én ze krijgen tips over beplanting en bodem. Hoe draagt een tuin bij aan klimaatbestendigheid en biodiversitet? Men ontdekt het hier.

2. Onder de parasol – interviews met experts
Presentator Ron Vervuurt gaat in gesprek met drie bijzondere gasten:
– Leo den Dulk, specialist groen erfgoed en redacteur van Onze Eigen Tuin, vertelt over de Dutch Wave, een stroming in de Nederlandse tuincultuur die ook wel het nieuwe tuinieren genoemd wordt. Binnen deze tuinstroming was de natuur de inspiratiebron en onder invloed van de Dutch Wave veranderde de kijk van de tuinbezitter. Strakke, keurig aangeharkte tuinen werden losser en natuurlijker van opzet.

– Joep van Belkom, stadsecoloog van de gemeente Nijmegen, en Renske Meijers van de Dar geven een inkijk in de gemeentelijke ambitie om de stad als natuurgebied te benaderen, met onder meer voorbeelden uit Lindenholt.

– Leen Dresen, cultuurhistorica en mede initiatiefnemer van de Groene Corridor vertelt over de rol van bewoners in stadsvergroening. Met haar pleidooi ‘De burger aan zet’ deelt zij verrassende en praktische manieren om – vanaf balkon, stoep of tuin – bij te dragen aan een groener Nijmegen. Handvatten voor iedereen die mee wil bouwen aan een groene stad.

De avond wordt omlijst met muziek, een fotoshow en debatmomenten. Na afloop is er ruimte voor gesprek, een drankje én ontvangen bezoekers een hand-out vol tips en inspiratie voor hun eigen groene actie.

Meer  informatie en  Tickets