En nu, aan het begin van de 21e eeuw met de voltooiing van de herinrichting van het Dobbelmanterrein met als laatste grote gebouw de Castellatoren in 2013, is Bottendaal in een aantrekkelijke woonwijk veranderd. Wie de dag van vandaag door de wijk wandelt, zal zich nauwelijks meer voor kunnen stellen, hoe troosteloos het er hier nog niet zo heel erg lang geleden uitzag.

Maar het is goed daarbij te bedenken, dat daarvoor vele wijkbewoners zich vaak jarenlang belangeloos voor ingezet hebben. Het Bottendaal van nu is in feite voor een groot deel vormgegeven  zijn eigen bewoners.

Trompstraat 1989 ontworpen door Nijmeegse architect Paul van Hontem. Rechts een stukje van de in 1994 geopende Natuurtuin op het terrein van de voormalige Kartonnagefabriek Kilsdonk. Oorspronkelijk waren er woningen gepland.

Thiemepark. Een veel gebruikte groene plek waar vroeger de drukkerij van Thieme stond. Het park waarvan de naam nooit officieel is vastgesteld werd geopend in 1999. De foto laat een impressie zien van het Afrikafestival Bona Baana juni 2011

Castellastraat naar het westen. Begonnen 2002-opgeleverd 2007. Masterarchitect Marlies Rohmer. Het project kwam tot stand binnen een openplanproces waarbij de wijkbewoners een groot aandeel hadden.

Graafseweg Castellatoren 2012, MOKE-architecten, lichtkunstwerk to B, ontworpen door de Nijmeegse kunstenaar Gerard Koek 2012. Het kunstwerk werd geïnitieerd gerealiseerd door wijkbewoners en samen met de kunstenaar gerealiseerd.