Tot nu toe is in Bottendaal nog nooit iets “Romeins” gevonden in tegenstelling tot op nogal al wat andere plekken in Nijmegen. Het enige echte oude in Bottendaal zijn de St. Annastraat en de Graafseweg. Die hebben altijd al op min of meer op dezelfde plaats gelegen als waar ze nu liggen. Zelfs al voordat ooit een Romein de Nijmeegse bodem had betreden.

In 1550 tekende Jacob van Deventer de eerste kaart van Nijmegen. In het “Bottendaalse” tekende hij maar liefst zeven molens. Die stonden voor de Molenpoort omdat daar een gunstige windvang was uit overwegend zuidwestelijk richting. Ook die zijn er niet meer. De laatste, de Buitenmolen aan de Graafseweg hoek Van Oldenbarneveltstraat werd in 1883 gesloopt.

Bijna onvoorstelbaar, maar tot zo´n 125 jaar geleden was Bottendaal een licht glooiende vlakte met hier en daar wat “struweel, waar het goed was om te verpozen en een ideale plek voor verliefde paartjes”, zoals een 19e eeuwse kroniekschrijver weet te melden.

De lege vlakte van het toekomstige Bottendaal gezien vanuit de Molenpoort. Op de voorgrond de militaire “hindernissen” voor de Molenpoort, waar nu het Keizer Karelplein ligt. Rechts de Buitenmolen (gesloopt in 1883) aan de Graafseweg. Links: gebouwen van het station Nijmegen-Kleve op de plek waar nu de Wilhelminasingel-Nijhofstraat is. Foto van Gerhard Korfmacher (?), ca. 1880.

Rudolphus Lauwerier, Gezicht vanuit Molenpoort op St. Annastraat 1865. Aquarel. Valkhofmuseum. De koets is net vertrokken uit de stad via de Molenpoort en rijdt de St. Annastraat op. Rechts het glooiende gebied van het toekomstige Bottendaal.

 

 Volgende hoofdstuk