Deelnemers dagbesteding Swon ‘op de fiets’ door Nijmegen.

Afgelopen week heeft Swon het seniorennetwerk op dagbestedingslocatie De Cypres de eerste twee filmpjes ‘Fietsen met Evelyn’ gelanceerd. Daarmee kunnen senioren die niet meer goed kunnen fietsen eenvoudig via een youtube-filmpje routes door Nijmegen fietsen. Swon heeft de filmpjes cadeau gegeven aan haar dagbestedingslocaties ter gelegenheid van haar 50-jarig jubileum.

‘Een tochtje op de fiets door Nijmegen, dat zou ik nog wel eens willen doen, maar dat lukt me niet meer…’ Veel deelnemers op de dagbesteding van Swon het seniorennetwerk, mijmerden regelmatig over de mooie tochten die ze vroeger maakten. Ook waren ze nieuwsgierig hoe de stad er tegenwoordig uitziet. Begeleidster Evelyn Diepstraten en projectmedewerker Rob Hermens van Swon kwamen op de idee om fietsroutefilmpjes te maken voor deelnemers Dagbesteding. Met een eenvoudig stoelfietsje of hometrainer kan nu iedereen via de site van Swon door Nijmegen fietsen.

Fietsen met Evelyn
Deze week werden de filmpjes gelanceerd op dagbestedingslocatie De Cypres. Begeleidster Evelyn vertelt dat ze als fervent fietser weet hoe je kunt genieten van de omgeving en hoe goed bewegen is voor brein en lijf. Swon schafte enkele eenvoudige stoelfietsjes aan en er werden twee routefilmpjes ‘Fietsen met Evelyn’ gemaakt, inclusief bijbehorende warming-up. Simpel maar leuk. Eén filmpje neemt je mee door het centrum van Nijmegen. Het andere van brug tot brug over de Waal, langs de nieuwe nevengeul. Tussendoor ziet de kijker beelden van de route in vroeger tijden. ‘Hé, daar woon ik!’ Zodra de deelnemers van De Cypres hun fietsjes geïnstalleerd hebben, wordt er enthousiast meegetrapt. ‘O kijk, de Burchtstraat!’, zegt een oudere dame. ‘Hé, daar woon ik, kom straks even koffiedrinken’, grapt een ander. Ondertussen trapt iedereen op de maat van de muziek een kwartier lang flink door. De stemming stijgt. Lachend: ‘Moeten we straks dat hele eind weer terugfietsen?’ Na een korte pauze heeft iedereen echter alweer zin in route twee. ‘Echt gaaf’, zegt een deelnemer na afloop.

Thuis meefietsen?
De filmpjes ‘Fietsen met Evelyn’ zijn een ‘gezond’ cadeau van Swon aan de dagbesteding ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van Swon. Heeft u ook zin om thuis mee te fietsen met Evelyn? Kijk dan op de website van Swon: www.swon.nl

Fietsen met Evelyn, route 1: Kriskras dooe de stad

Fietsen met Evelyn, route 2: van brug tot brug over de Waal