DE NUVERE FȖGELWRÂLD

NIEUW     WERK      BEELDEN      VAN      GONDA
RESULTAAT   NA  40 J AAR  KUNSTENAARSCHAP

 
                GALERIE DE NATRIS  v dulckenstraat 20 nijmegen
                   
                   de  opening  op 25 oktober om 15.00 uur  zal   verricht  worden door  dr. lucas boer, conservator museum voor anatomie en pathologie radboudumc.

Niet iedereen zal het werk van Gonda van der Zwaag (Heerenveen 1951) onmiddellijk in het hart sluiten, daarvoor is het soms te confronterend. Dierskeletten en opgezette beesten herinneren ons aan de dood en die schuiven we in onze cultuur het liefst voor ons uit, we willen er niet mee leven. Toch heeft Gonda gedurende haar veertig jarige artistieke loopbaan consequent dit pad en haar fascinatie voor de dood durven volgen.
 
Het werk van Gonda van der Zwaag doet denken aan dat van de Duitse anatoom-kunstenaar Gunther von Hagens, de uitvinder van de plastinatie, een duurzame conserveringstechniek. Zijn reizende tentoonstelling Körperwelt riep weerzin op maar ook bewondering.
Aanvankelijk werkte Gonda eveneens met vrijwel onbewerkte skeletten of onderdelen van allerlei soorten dieren. In tegenstelling zijn de recente objecten nu bewerkt met verf of ander materiaal en zijn ze vaak uit verschillende onderdelen samengesteld. Daarbij heeft de kunstenaar zich ditmaal gefocust op de vogelwereld. Een uitgebreid scala grote en piepkleine vogelskeletten bevolkt nu haar vreemde en bijzondere vogelwereld.
 
Er zijn geheel nieuwe vogeldieren ontstaan, die zo spannend zijn en soms zelfs zo ludiek, dat ze de aandacht afleiden van wat je eigenlijk ziet: de overblijfselen van dode vogels. Het skelet als dwingend verschijnsel van de dood verdwijnt min of meer naar de achtergrond om plaats te maken voor bewondering hoe vernuftig het eigenlijk in elkaar zit.
 
Zoals in de laatmiddeleeuwse dodendansen waarbij alle standen aan elkaar gelijk zijn en humor een grote rol speelt, heeft de kunstenaar een flinke dosis vrolijkheid aan haar vogeluniversum toegevoegd. Vogels die vrijheid en onafhankelijkheid belichamen maar aan de andere toch ook heel kwetsbaar zijn. De dood als ernst en spel.

In verband Covid-19: graag niet allemaal tegelijk naar de opening komen; de expositie duurt zes weken en als je op een ander moment wil/kan komen dan zondag [open op zondag van 13.00 tot 17.00 uur] bel dan gerust [024 323 46 89] voor een afspraak op een moment dat je beter schikt.
 

De laatste dag van de expositie is zondag 29 november 2020.

Galerie de Natris

Van Dulckenstraat 20

Nijmegen, Gelderland 6512 DT

Netherlands