foto: Land van Ooij, Groene Vrijdag 2019 (Jan Willem de Venster)

Deel(je)keuken

Op 6 november is het weer Groene Vrijdag, de dag waarop we Nijmegen groener en mooier maken. Deze derde editie is deels online en richt zich vooral op sociale duurzaamheid: we gaan voedsel delen. Dus niet alleen duurzame, lokale producten, maar ook lokale organisaties en bedrijven die ze verwerken én delen met speciale doelgroepen. Zo maken we toch een verbinding in een jaar waarin dat zo beperkt kan. Samen aan de slag: deel(je)keuken! Uiteraard coronaproof.

Natuurlijk steken we de handen weer uit de mouwen tijdens plantacties, afval opruimen en regenpijpen afkoppelen, maar dit keer uitsluitend in kleine groepjes en in eigen kring. Dit jaar leggen we meer nadruk op sociale duurzaamheid en gaan we voedsel delen. Bedrijven, instellingen en organisaties stellen een deel van hun oogst of hun keuken beschikbaar voor de bereiding van soep. Deze speciale Groene Vrijdagsoep gaat naar de Voedselbank en het recept delen we.

Online is er ook van alles te beleven. Zo besteedt streekomroep RN7 aandacht aan Groene Vrijdag en zijn er workshops, vragenuurtjes en filmpjes. Ook kunnen Nijmegenaren in het weekend van Groene Vrijdag gratis kijken naar de film 2040 Join the Regeneration over klimaatoplossingen. Dat kan thuis op de bank of op een groot scherm in LUX Nijmegen.

Groene Vrijdag is in 2018 ontstaan als afsluiting van het Green Capital-jaar en is inmiddels een jaarlijks terugkerend evenement. Met bijdragen van scholen, partners, vrijwilligers, gemeente én inwoners. Het programma is nog volop in ontwikkeling, hou voor de laatste stand van zaken de website in de gaten. Reserveer 6 november in ieder geval alvast in je agenda zodat we er samen voor zorgen dat Nijmegen weer een stukje groener, gezonder, mooier én socialer wordt!

Kijk op www.groenevrijdagnijmegen.nl voor het programma. Heb je zelf ideeën voor een activiteit, stuur dan een e-mail naar [email protected].