Frans Drummen 

Bouwsels 

3 mei tot en met 14 juni 2015 met Pinksteren gesloten

 

Op zondag 3 mei 2015 wordt de expositie geopend om 15.00 uur door Wim de Natris over het kleine huis in het werk van Frans Brummen.

 

Iedereen van ons heeft wel herinneringen aan poppenhuizen of huisjes bij miniatuurspoorwegen. Maquettes die ons een goed overzichtsbeeld geven van een bestaand, verloren gegaan of toekomstig gebouw zijn vaak een lust voor het oog. Velen van ons hebben zelf waarschijnlijk ook wel eens een huisje in elkaar geknutseld. Maar dat zal voor de meesten wel lang geleden zijn, ergens in de kindertijd. Grafurnen, reliekhouders, sieraden enzovoorts in de vorm van een gebouw zijn altijd en overal in de kunstgeschiedenis te vinden. Ook voor veel eigentijdse kunstenaars zijn gebouwen nog steeds een onuitputtelijke inspiratiebron. Een dergelijke kunstenaar is de Nijmegenaar Frans Drummen.

Bouwsels vormen in het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar een wezenlijk onderdeel. In zijn gefantaseerde bouwsels laat hij zich inspireren door zijn jeugd waarin hij hutten bouwden, door de vakwerkbouw uit de Limburgse omgeving waar hij geboren is (Heerlen 1949), door oude “doorleefde”, verlaten, leegstaande huizen en ruïnes. Naast die inspiratiebronnen is voor de kunstenaar het huis als bouwsel ook een belangrijk icoon, dat staat voor beschutting, veiligheid, nestwarmte. Een universele icoon die wereldwijd voor iedereen herkenbaar is.

De tentoonstelling in Galerie de Natris laat een keuze zien uit Drummen ’s recentste bouwsels. De verbeelding van de kunstenaar kent bijna geen grenzen. De afwisseling in de vormentaal van de bouwsels is evenals in de werkelijkheid van het gebouwde zelf onuitputtelijk. Titels als Afvalhuis, Vluchtende boerderij en Kerk voor atheïsten laten zien dat de kunstenaar niet zomaar leuke huisjes maakt, hij gaat een stap verder dan zich alleen te verliezen in een fantasierijke vormentaal. Zijn bouwsels geven uitdrukking aan de gedachten en gevoelens van de maker over het wonen, de beschermende functie of hoe de verwevenheid kan zijn tussen de bewoner van het huis en het huis zelf.

De bouwsels lijken vanzelfsprekend, soms bijna eenvoudig gewoon. Voor wie goed kijkt ziet meer. Kunstig gebouwd met liefde voor het vak en tot in de details afgewerkt. Maar hij ziet ook duidelijk zichtbaar het plezier dat de bouwer Frans Drummen gehad heeft met het scheppen van zijn bouwwerken. De inspirerende, fantasierijke en soms niet van humor gespeende bouwsels vragen er bijna om met hetzelfde enthousiasme als dat van de kunstenaar zelf onmiddellijk aan de slag te gaan.

                                                                 galerie de natris frans