Black Rainbows – Mother Engine – Rene SG Fucking Hell – Tinkittin – Macondo Dust Band – Euro Cinema – Triesto’s en meer

Nijmegen, stad van zonnepanelen, groene uiterwaarden, milieubewuste politici en schone luchten, krijgt op 21 maart een flinke dosis stoom om de oren geblazen. De Paraplufabrieken gaan op die dag terug naar de basis, naar de tijd dat de plek nog een echte fabriek was en op allerlei plekken in de stad stoom de lucht in ging. Plufest 2015 draait om steampunk, waar stoomkracht de bron is en metaal de boventoon voert.

Daar hoort ook muziek met spierballen bij. Dan kom je al gelijk terecht bij Rene SG Fucking Hell. De naam is precies hoe de band klinkt: opgefokt, snel, hard, in your face en overdonderend. Ja, nummers kunnen tien seconden duren, maar de band kan ook uitpakken en het zeker twee minuten volhouden. Partyrock met stadionriffs en dancegrooves. De ultieme shitstorm.

Het nieuws over een nieuwe editie van Plufest bereikte ook Italië, waar Black Rainbows gelijk het busje vol tankte en koers naar Nijmegen zette. Met hun psych-fuzz waar seventies hardrock wordt gecombineerd met nineties stoner krijg je een combinatie van Black Sabbath, MC5 en Hawkind met Fu Manchu en Monster Magnet. We hoeven hopelijk niks meer uit te leggen over oordopjes en eigen risico.      

Omdat Steel Panther net een afspraak met de kapper had, heeft Plufest the next best thing uitgenodigd, en laten die nou gewoon uit Nijmegen komen en Tinkittin heten. Met muziek uit de tijd dat het haar nog een beetje volume had, de gitaarhals volledig werd benut en een gitaarsolo ook echt een gitaarsolo was. Dit is rechttoe-rechtaan rattle-snake-shake glammetal!

Wie in Nijmegen stoom zegt, kijkt vanzelf richting Ruhrgebied, veel verder nog, aan de oostgrens van Duitsland ontstond Mother Engine. Dat is een drietal dat de zang achterwege liet en zich vooral concentreerde op een stomend en zwaar gitaargeluid met psychedelische, kraut en stoner invloeden. Daar wordt nog weleens een gitaarpedaaltje gebruikt ja. Dat ze al met Karma To Burn, Glowsun en Radio Moscow speelden, voorspelt al een beetje waar het heen zal gaan.

Of het nou stoom of stof is, het zicht blijft slecht. Ook bij de Macondo Dust Band met hun nummers die de sfeer ademen van een roadtrip door de woestijn. Muziek waar Neil Young, 16 Horsepower en Johnny Cash geregeld om de hoek komen kijken. Het Nederlandse Euro Cinema wordt dan juist weer opgejaagd door een gierend Hammond orgel en chicken pickin’ gitaar. De instrumentale funkband is geobsedeerd door grooves en geïnspireerd door jazz. De band dankt hun naam aan muziek die doet denken aan achtervolgingsscènes in oude B-films. Euro Cinema is een grote in de scene.

Als er genoeg bier (zoals gewoonlijk ruimschoots voorradig voor een schappelijke prijs op Plufest) in zit en de behoefte ontstaat om even keihard mee te brullen, nemen de Triesto’s het podium over. Met hun repertoire vol bekende en minder bekende inhakers, schlagers, knallers en toppers krijgen ze iedereen mee. Overigens zijn hun eigen medleys ook niet misselijk.

Wie in dit stoomgeweld even een luchtje wil scheppen kan de tuin in om zich onder te dompelen in de country en blues van de Talisker Two, die hun sporen hebben verdiend in Steamro’ Red Hots en de Ten Horned Devels. Wie dan toch aan het ronddolen is, kan zomaar The Bucket Boyz tegen het lijf lopen. Dit Amsterdamse drietal verplaatst zich over de festivallocatie om op verschillende plekken hun knee slappin’, crazy anarcho blue-trash te laten horen.

Er moet natuurlijk een hoop worden omgebouwd met al die verschillende bands, maar stil wordt het nooit dankzij de drie dj’s Alain Fener, Slowpoke en Eelco.

En daar houdt het nog niet mee op, want het befaamde theater is ook terug op Plufest en dankzij Delicia zijn er ook nog eens smaakvolle cocktails en andere mixdrankjes. Dit jaar is er zelfs een surprise-cocktail die je absoluut niet mag missen. Honger krijgen is onmogelijk omdat Delicia ook nog het heerlijke street-food, op z’n Delicia’s, serveert.

Plufest is opnieuw die ene dag in het jaar die je rood omcirkelt in je agenda.

Plufest 2015


Paraplufabriek
Van Oldenbarneveltstraat 63A
6512 AT Nijmegen

Entree 15 euro

www.plufest.nl

 

Black Rainbows

BlackRainbows01