Ouderenadviseurs Kayra, Carlien en Berry
Heeft u als Nijmeegse oudere vragen of problemen die te maken hebben met het ouder worden? Bijvoorbeeld over uw welzijn, een zinvolle invulling van uw dag, veilig wonen of zorg?
Dan kunt u terecht bij de ouderenadviseur. De ouderenadviseurs werken vanuit Langer Thuis Nijmegen.
De ouderenadviseur denkt mee, helpt bij het zoeken naar een oplossing en weet alles over welzijn, wonen en regelingen voor ouderen. Carlien de Witte, Berry Rodie en Kayra Muurlink werken als ouderenadviseur in verschillende teams, verspreid over de stad. Ze kennen hun wijken en hebben goede contacten met gemeente, zorginstanties en ondersteuningsmogelijkheden.
Vertrouwd gezicht
De ouderenadviseurs zijn ook actief in Bottendaal. Berry Rodie is al jarenlang ouderenadviseur in Nijmegen-Oost, Bottendaal, het centrum en de Benedenstad “Wij gaan met een oudere bewoner thuis het gesprek aan en kijken wat er speelt. Vaak is er ook een mantelzorger bij”, vertelt Berry. “Zo zien we wat er nodig is én wat er kan. Is er bijvoorbeeld praktische hulp nodig of eerder een goed gesprek? Ik geef altijd mijn kaartje, zodat ze me kunnen bellen als ze vragen hebben. Dat geeft houvast. Je bent een vertrouwd gezicht.”
Veilig wonen
Kayra Muurlink krijgt regelmatig vragen van ouderen (of mantelzorgers) die willen weten wat er op hen af gaat komen. “Mensen willen weten: ‘Wat als ik hier niet kan blijven wonen?’ Vaak kan ik ze geruststellen. Of ik geef tips om de woning veiliger te maken of suggesties voor praktische hulp. Er is zoveel mogelijk om thuis te kunnen blijven wonen.
“Maar het kan ook complex zijn. Bijvoorbeeld als je bij een echtpaar komt waarvan de een dementie heeft en de situatie schrijnend is voor allebei. Die mensen zijn hun hele leven bij elkaar. Ook dan zoek je naar de beste oplossing.”
Carlien de Witte: “Veel vragen gaan ook over een zinvolle daginvulling. In deze tijd zijn veel ouderen best vaak alleen. Voor een mevrouw die ik vorige week sprak bracht een vrijwillig bezoekmaatje uitkomst. Soms help ik iemand over de drempel om te gaan koffiedrinken in het buurthuis of bij de dagbesteding. Je zoekt altijd weer samen naar iets wat past en wat juist díe persoon helpt en blij maakt.”
Laagdrempelig
Het ouderenadvies is onderdeel van Langer Thuis (het ouderenwerk van Sterker). Tot eind 2021 werkten de ouderenadviseurs in het Sociaal Wijkteam. Nu werken ze weer rechtstreeks voor ouderen en hun mantelzorgers. “We blijven laagdrempelig”, aldus Carlien. “Ons advies is gratis. Elke vraag kan gesteld worden, groot of klein. Praten met een vertrouwde en onafhankelijke professional kan heel fijn zijn.”
Langer Thuis Nijmegen wil het voor ouderen mogelijk maken om op een prettige manier langer thuis te kunnen blijven wonen. En om zo lang mogelijk te blijven meedoen in de samenleving. Bijvoorbeeld met behulp van praktische diensten, dagbesteding, advies over veilig wonen of informatie en advies over mogelijkheden en regelingen voor ouderen.
Meer weten over Langer Thuis? Kijk op www.langerthuisnijmegen.nl.
Langer Thuis is op werkdagen 9:00-12:30 uur bereikbaar via 088 – 00 17 121, of via mail [email protected].