Bottendaal is een van de eerste Nijmeegse wijken die aardgasvrij worden, volgens plan in 2035. De gemeente, wijkbewoners, woningcorporatie Talis en Liander werken samen aan een plan hiervoor. Met deze nieuwsbrief blijft u op hoogte. En weet u wat u (als huiseigenaar of huurder) kunt doen.

Nr. 4 – december 2020


Wijkwarmteplan Bottendaal

Eerste versie nu beschikbaar
De eerste versie van het Wijkwarmteplan Bottendaal is af, en we horen graag wat u er van vindt! In het wijkwarmteplan staat wat we tot nu toe allemaal hebben onderzocht voor de wijk. Bijvoorbeeld wat we op dit moment weten van mogelijke andere warmtebronnen voor aardgas in Bottendaal. Ook staat in het plan wat we in de komende jaren willen doen als voorbereiding op de overstap naar aardgasvrij. Want echt van het aardgas af, dat duurt nog wel even. Maar Bottendaal kan al wel van alles doen op het gebied van energiebesparing en isoleren. In het wijkwarmteplan staat hoe we daar samen mee aan de slag gaan.

Klik hier voor het volledige plan

Wijkwarmteplan Bottendaal

 

Hoe kan ik reageren op het wijkwarmteplan?
U kunt tot vrijdag 14 februari 2021 op verschillende manieren reageren op het wijkwarmteplan:

1) U kunt een mail met uw reactie sturen naar gebiedsregisseur Erik Maessen via [email protected]
2) U kunt een brief sturen naar Gemeente Nijmegen, afdeling Projectrealisatie, t.a.v. de heer E. Maessen, Postbus 9105, 6500 HG te Nijmegen
3) U kunt spreken met de gebiedsregisseur tijdens het inloopspreekuur op woensdagen van de even weken tussen 14 uur en 17 uur in het wijkcentrum De Burghardt (indien de Coronamaatregelen dat toelaten).

Digitale bijeenkomsten
Graag hadden we deze eerste versie van het wijkwarmteplan persoonlijk met u besproken tijdens een bijeenkomst in de wijk, maar dat is nu vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk. Op 28 januari en 4 februari tussen 20.00 en 21.30 uur organiseren we daarom digitale bijeenkomsten waarin we het plan toelichten en u vragen en opmerkingen kunt inbrengen. Om deel te kunnen nemen is aanmelden noodzakelijk.

Aanmelden
Aanmelden kan via [email protected]. In de mail graag vermelden dat het om deelname aan de informatiebijeenkomst gaat. Vermeld verder uw naam en uw voorkeursdatum. Er kunnen maximaal 100 personen per bijeenkomst deelnemen. Bij voldoende animo organiseren wij indien nodig meer avonden. Na aanmelding krijgt u een bevestiging en uitleg over de manier waarop u kunt deelnemen.


Inkoopactie zonnepanelen en isolatie verlengd t/m maart

Zo’n 1400 Nijmegenaren doen al mee met de gezamenlijke inkoopactie van de gemeente voor zonnepanelen, en zo’n 900 kopen woningisolatie in. Doet u ook mee? We zijn benieuwd naar uw ervaringen, laat het ons weten! De actie is zo’n succes geworden, dat de gemeente besloten heeft deze te verlengen tot en met maart 2021. Interesse om ook mee te doen?
Kijk dan op regionaalenergieloket.nl voor meer informatie. U kunt daar ook de online informatieavonden terugkijken.


Gratis energiebesparende producten voor huiseigenaren

Oproep aan huiseigenaren: heeft u een kortingscode voor gratis energiebesparende producten t.w.v. 40 euro van de gemeente aangevraagd, maar nog niet besteed? Doe dit dan snel, want ons budget is al voor 70% op! Een code hebben, betekent niet altijd dat u die kunt besteden (op=op). Bestel daarom snel uw gratis producten. Tips: een tochtborstel voor de brievenbus, tochtstrips, radiatorfolie en led-lampen kan iedereen gebruiken!


De bewonerswerkgroep ‘Aardgasvrij Bottendaal’ is overgegaan in Bottendaal Groen!

Bottendaal Groen! werkt aan het verbeteren van de duurzaamheid van en voor de wijk. Afgelopen tijd hebben we samen met de gemeente Nijmegen hard gewerkt aan het Bottendaalse wijkwarmteplan. Natuurlijk hebben we veel aandacht voor de komende energietransitie en het proces om Bottendaal van het aardgas af te krijgen. Maar we vinden dat duurzaamheid meer is dan isoleren, energiebesparen en warmtepompen. Denk bijvoorbeeld aan leefbaarheid, veiligheid, gezondheid, en meer groen.
In het nieuwe jaar gaan we de wijk in met informatie en activiteiten. Op dit moment zijn we (nog) geen grote groep en daarom altijd op zoek naar enthousiaste betrokken wijkbewoners om mee te denken en vooral mee te doen. Nu en in de toekomst samen Bottendaal verbinden!
We zijn hard bezig onze online aanwezigheid op te bouwen en gaan ervoor om begin 2021 alles goed geregeld te hebben op bottendaalgroen.nl, Voorlopig zijn we te bereiken op [email protected]


Informatieavond energieadvies koopwoningen Bottendaal

De gemeente Nijmegen heeft energieadviezen laten maken voor de meest voorkomende koopwoningen in Bottendaal. Eerder deden we een oproep in de nieuwsbrief Aardgasvrij Bottendaal aan woningeigenaren om hun huis aan te melden als voorbeeldwoning. Het Regionaal Energieloket heeft 3 woningen In Bottendaal onderzocht en daarover een advies geschreven met de slimste stappen om energie te besparen. Deze worden gepresenteerd tijdens een online informatieavond op 12 januari.

Aanmelden
Wilt u de informatiebijeenkomst bijwonen? Ga dan naar www.regionaalenergieloket.nl, vul uw postcode in en klik op de groene knop ‘Buurtactie Energiezuinig Wonen Bottendaal’. Klik daarna op ‘Aanmelden online informatieavond’ en schrijf u in. U krijgt dan een e-mail met de link naar de bijeenkomst.

Datum: dinsdag 12 januari 2021
Tijdstip: 19.30 tot 21.00 uur
Locatie: Online

Heeft u vragen? Bel of mail gerust!
Heeft u nu al vragen? Neem dan contact op met het Regionaal Energieloket via [email protected] of via 088 525 4110


Inloopspreekuur

Vanwege de aangescherpte coronaregels houden wij geen inloopspreekuren op dit moment. Zodra er weer verandering komt in de maatregelen, en de wijkcentra weer open gaan, laten wij weten als we er weer zijn. Dan zullen wij zo snel mogelijk weer op de even weken op woensdagmiddag in wijkcentrum Burghardt zijn. Tussen 14 en 17 uur.


Talis vervangt ketels in Bottendaal. Hoe zit dat?

Bottendaal gaat als één van de eerste wijken van het aardgas af. En toch vervangt woningcorporatie Talis hier nu de cv-ketels in ruim 220 woningen. Hoe zit dat?
Projectleider René Arnts legt het uit: ‘We vervangen de huidige ketels nog één keer. Niemand weet nog hoe de wijk in toekomst van warmte wordt voorzien. Daarvoor zijn onderzoeken en besluiten nodig. Die kosten tijd. De huidige ketels kunnen hier niet op wachten. De kans op storingen wordt te groot en niemand wil in de kou zitten. Als we weten hoe we de woningen in Bottendaal zonder aardgas gaan verwarmen, kunnen we de ketels nog een tweede leven geven


Tips voor thuis
Snel en makkelijk geld en energie besparen

1. Haal stekkers uit het stopcontact als u de apparaten niet gebruikt
2. Douche maximaal 5 minuten
3. Verwarming aan? Sluit ’s avonds de gordijnen en hou de kamerdeuren dicht
4. Kook met het deksel op de pan
5. Gebruik led-lampen


Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met de gemeente Nijmegen:
gebiedsregisseur Erik Maessen
e-mail: [email protected]
of bel 14024.