Radboudumc en sportverenigingen voor senioren beantwoorden in Europees onderzoek hoe beweging de geheugenreserve kan vergroten – Deelnemers gezocht

Met de vergrijzing zien we een toename van het aantal mensen met vergeetachtigheid. De exacte oorzaak hiervan is nog steeds onbekend, maar we weten wel dat lichamelijke beweging de kans op een dementie met maar liefst 20% kan verlagen bij gezonde ouderen. Of beweging ook bij ouderen met beginnende geheugenproblemen zorgt voor minder geheugenachteruitgang is niet goed onderzocht.

Professor Olde Rikkert van de afdeling Geriatrie van het Radboudumc Alzheimer Centrum gaat samen met onderzoekers van de Duitse ‘Sporthochschule’ in Keulen en het Trinity college in Dublin onderzoeken wat de effecten zijn van twee verschillende beweegprogramma’s op het denkvermogen,het geheugen en de lichamelijke fitheid van oudere mensen met lichte geheugenbeperkingen.
Deelnemers volgen één van de twee beweegprogramma’s of ontvangen leefstijl adviezen. De beweegprogramma’s bieden de deelnemers drie keer per week 45 minuten gedurende 12 maanden een gevarieerd aanbod van beweeglessen: nordic walking, aerobics, yoga. Dit gebeurt onder leiding van ervaren sportcoaches. De lessen worden in groepsvorm gegeven op locaties in en rondom Nijmegen, zoals Groesbeek, Malden, Molenhoek, Gennep en Millingen.
In het Radboudumc worden vervolgens op drie momenten onderzoeksmetingen gedaan: voorafgaand aan de beweeglessen, na 6 en na 12 maanden. Tijdens deze bezoeken worden op een slimme en simpele wijze geheugentesten en fitheidstesten uitgevoerd. En met moderne apparatuur wordt de bloeddruk en hersendoorbloeding gemeten. Iedere deelnemer krijgt daardoor informatie over zijn eigen gezondheid en conditie. Voor de meetmomenten in het Radboudumc bieden wij een reiskostenvergoeding en deelname aan de beweeglessen is gratis.
Wij zijn de komende periode op zoek naar enthousiaste deelnemers, die zelf van deze kennis willen profiteren en er anderen in de toekomst mee willen helpen. Bent u geïnteresseerd in dit onderzoek, en:

– Ervaart u geheugenproblemen?

– Bent u 50 jaar of ouder?

– Beweegt u niet meer dan twee uur per week intensief?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie over deelname aan ons onderzoek.
tel: 024-3655758, mail: [email protected]