De Nacht van de Ommetjes keert terug met project Mo(nu)mentjes!

De Nacht van de Ommetjes bestaat in 2020 al 10 jaar. Kort voor het evenement zou plaatsvinden is de stekker eruit getrokken, omdat een nieuwe golf aan besmettingen roet in het eten gooide. Dit jaar vieren we alsnog het jubileum, de verbinding en de wederopbouw. We introduceren het project Mo(nu)mentjes: een online podium voor oude en nieuwe verhalen voor en door de Nijmeegse wijkbewoners. De Nacht van de Ommetjes keert terug op 29 mei 2021.

Het doel van het project Mo(nu)mentjes is om, in lijn met het oorspronkelijke evenement van Nacht van de Ommetjes, sociale connecties in de buurt te koesteren en te stimuleren. Door het documenteren van bijzondere momenten krijgen de verschillende wijkkarakters een gezicht en wordt dialoog gestimuleerd. Bovendien krijgen actieve organisatoren van de Ommetjes erkenning voor het vrijwilligerswerk dat ze in eerdere projecten hebben gestopt. De oorspronkelijke Nacht van de Ommetjes keert terug op 29 mei 2021, waarbij de Ommetjes van 2020 alsnog gelopen zullen worden.

Jubileumproject Mo(nu)mentjes
De mooie momenten die tijdens het bewandelen van Ommetjes worden ervaren, worden enkel in de hoofden van de bezoekers opgeslagen, en dat vinden wij jammer. Met het jubileumproject Mo(nu)mentjes willen we deze momenten documenteren. De Nacht van de Ommetjes deelt nagenoeg dezelfde visie, werkwijze en waarden, maar de nadruk vooral gelegd op samen beleven en ervaren. Met het project Mo(nu)mentjes wordt daaraan het samen documenteren en waarderen toegevoegd.

Wat is een Mo(nu)mentje?
Een Mo(nu)mentje is ‘lokaal erfgoed’ uit een wijk dat volgens de wijkbewoners bijzonder of waardevol is. Hieronder zijn te verstaan: foto’s of video´s van leuke Ommetjes, verhalen of herinneringen over de wijk, flyers of krantenartikelen van de Ommetjes van vroeger, een mooi lied, muziekstuk, gedicht en nog veel meer.

Lancering project Mo(nu)mentjes en nieuwe website
Vanaf maandag 21 december om 16.00 uur is het mogelijk om Mo(nu)mentjes te uploaden op de nieuwe website van de Nacht van de Ommetjes. Insturen is gemakkelijk, er hoeft alleen een formulier ingevuld te worden waarbij de bijdragen worden meegestuurd. Tijdens een feestelijke Zoom-opening van de nieuwe website op maandag 21 december om 16.00 uur, waarvoor alle oud-organisatoren en andere betrokken partijen zijn uitgenodigd, wordt precies uitgelegd hoe dit moet.