Recent las ik een interessant artikel over regionaal geld. Over de stad Bristol waar Bristol Pounds zijn die evenveel waard zijn als de normale Pound maar alleen in Bristol gekocht en verkocht kunnen worden. Zo blijft dit geld in de lokale economie. Honderden ondernemingen doen mee en de burgermeester laat zijn hele loon uitkeren in Bristol Pounds.  Het geld stroomt niet weg naar aandeelhouders maar blijft in de regio. Hier in Nijmegen blijkt ook een regionale munt te zijn; de Gelre. Sandra Langen is hiervan een uitgiftepunt.

Afbeelding omslag, Facebookpagina de Gelre: https://www.facebook.com/DeGelre

 

Wie en Waar
Sandra woonde lang in Cuijk maar woont sinds 2004 in Bottendaal. Ze komt uit de financiële wereld en is haar eigen bedrijf begonnen. Een lezing van de econoom en schrijver Ad Broere fascineerde haar (www.adbroere.nl). Sandra is geïnteresseerd in een menselijke economie en ze verdiepte zich in hoe het systeem van geld en economie in elkaar steekt. “Geld is vaak een doel op zich geworden in plaats van een middel om een mooi leven te hebben”. In 2010 ontmoette ze Anthony Migchels en besloot hem te steunen in het opzetten van een regionale munt in Arnhem en Nijmegen; de Gelre. In Nijmegen heb je naast de Gelre ook andere regionale betaalmiddelen zoals de Bataaf (www.debataaf.nu) en de LETS (Local Exchange Traiding System – www.letsnijmegen.nl).

De Gelre
De koers van de Gelre loopt parallel aan de Euro en is een betaalmiddel  goedgekeurd door de Nederlandse Bank. Op de website (www.gelre.org) lees ik hoe eenvoudig het is om een rekening te openen. Met mijn euro’s koop ik Gelre’s en daarmee kan ik diensten en producten kopen van ondernemingen  die ook zijn aangesloten bij de Gelre. Ook geeft de Gelre kredieten aan het midden en kleinbedrijf zonder rente te rekenen! En zeker nu kleine ondernemers steeds moeilijker een lening kunnen krijgen bij de bank zouden renteloze leningen via een complementaire lokale munt, die de sociale samenhang in een regio ondersteunt, best een goed idee zijn.

Lokaal en Renteloos lenen
Sandra legt uit dat rente eigenlijk zijn doel voorbij is geschoten. Ze zegt dat in ieder product wat je koopt zo’n 40% rentekosten zitten. De basiskosten van het product zijn dus 40% goedkoper! Rente is in het voordeel van mensen die veel geld hebben en het willen uitlenen of investeren. Als je bijvoorbeeld een hypotheek neemt van 300.000 euro met 4% rente heb je na 30 jaar 660.000 euro betaalt. En die extra 360.000 euro verdient de bank.  

Veel buitenlandse aandeelhouders zijn echter onbetrokken bij de regio. Daarom vindt Sandra lokaal geld ook een beter idee. Lokale ondernemers sponseren bijvoorbeeld de lokale voetbalclub. Denken over rente is overigens niet nieuw zegt Sandra, ook bij het islamitisch bankieren zijn er regels die stellen dat je maar een zeer klein percentage kunt verdienen als bank. Een bank zou eigenlijk meer een administratiekantoor moeten zijn die de kredietwaardigheid beoordeelt van de ondernemer die een lening wil. Nu zijn banken op zichzelf staande winstgevende bedrijven  die geld verdienen voor aandeelhouders. Sandra zegt ook dat de economie helemaal niet  zou hoeven te groeien als de banken niet zoveel zouden willen verdienen, dat banken dienstbaar moeten zijn aan de economie maar dat de economie nu dienstbaar is aan de banken. Die redenering kom ik ook tegen bij de Triodos Bank. De Triodos Bank stelt ook ter discussie of de economie eigenlijk wel moet groeien.

De Florijn
Het klinkt me idealistisch maar misschien is een regionale munt minder ver weg dan ik dacht. Zo is de WIR een complementaire munteenheid in Zwitserland welke is gekoppeld aan de Zwitserse frank  welke al sinds 1934 bestaat!  De WIR heeft met ruim 80.000 MKB-leden een omzet van ongeveer 2 miljard Zwitserse frank per jaar.  Ad Broere wil ditzelfde in Nederland nu ook proberen via de Florijn (www.deflorijn.eu). Al deze alternatieve manieren om diensten en producten te ruilen hebben één ding gemeen; ze willen een duurzame en eerlijke economie. Als je namelijk iets lokaal koopt hoeft het niet uit China te worden ingevlogen en dat is beter voor het milieu. Alle getallen duizelen me een beetje maar ik ben wel enthousiast geworden om hierover te gaan lezen* en misschien zelfs een rekening te openen bij de Gelre of de Florijn.  

Sandra besluit dat ze Nijmegen een geweldige stad vind en Bottendaal een heerlijke wijk. Ze vindt de gezelligheid en sfeer heel fijn. Ze prijst het sociale karakter van de Bottendalers en hoe bewust en lokaal ze in het leven staan. Misschien dat dit interview de Bottendalers wel helpt om ook financieel nog bewuster in dat mooie wijkleven te staan! Ahoi.

Verder lezen? Coen Völker schreef naar aanleiding van dit interview een boekbespreking over Ad Broere en Thomas Piketty, klik hier om te bekijken.