Als ik in de COOP sta zie ik een bekend gezicht, althans van de TV. Het is Sinan Can en dit voorjaar verscheen van hem bij de VARA/BNN een indrukwekkende 6-delige serie; Bloedbroeders*, over Turken, Armeniërs en de genocide van 100 jaar geleden. Ik spreek hem aan en hij reageert direct open en gastvrij. Als ik hem een week later bij Maxim weer ontmoet praat hij de klok rond met interessante verhalen, blijkt hij een aanstekelijk lach te hebben, en zou het me niet verbazen als hij ooit burgermeester van Nijmegen zal worden.
Wie & Waar
Sinan Can (1977), geboren in de Burghardt van den Berghstraat, is een Turks-Nederlands onderzoeksjournalist die ongeveer zijn hele leven al in Bottendaal woont. In de TV-aflevering van Metropolis** zagen we Sinan al vertellen hoe moslims zich in Bottendaal prima thuisvoelen. Hij vindt Bottendaal een voorbeeldwijk voor geslaagde integratie en hij heeft zich hier nooit onveilig of gediscrimineerd gevoeld. Hij zat op de Driemaster op school en roemt de tijd dat de wijkbewoners het Kraaienest hebben gekraakt zodat het een non-profit kinderspeeltuin kon worden. Ook herinnert hij zich dat in kraakpanden allochtone gezinnen werden geplaatst die werden opgenomen in de wijk. Zijn ouders hebben in Bottendaal een groentezaak en pizzeria gehad en zijn moeder zat in diverse commissies en vrouwengroepen. Daar heeft hij ook zijn maatschappelijke betrokkenheid vandaan.
Studie & Werk
Na een studie in Tilburg ging hij weer wonen in Nijmegen maar werken in Hilversum. Hij maakte 19 Zembla onderzoeksdocumentaires (VARA), o.a. De Heilige Ayaan wat de aanleiding werd voor het vallen van kabinet Balkenende II . Maar hij deed ook onderzoek naar dubieuze beleggingen van goede doelen. In 2013 maakte hij het portret Uitgezet***, over kinderen die met hun uitgeprocedeerde ouders na jaren werden uitgezet naar zogenaamde “veilige landen” zoals Irak en Afghanistan. Het werden hartverscheurende afleveringen waar ik zelf nog altijd machteloos, verdrietig en boos tegelijk van word. Ik vraag hem hoe hij voorkomt dat hij zelf getraumatiseerd word maar hij bekent dat dit niet te voorkomen is. Zelf kon hij ook niet meer kijken naar die afleveringen van Uitgezet, dat werd te pijnlijk want die kinderen zaten in zijn hart. Hij vindt het momenteel ook schaamtevol om te zien hoe Europa omgaat met vluchtelingen. Gezinnen die huis en haard achterlaten voor een beter bestaan zonder geweld en oorlog. Die vluchtelingen worden nu behandeld alsof het zelf criminelen zijn, of echter nog: vee. In het voorjaar 2016 komt de 3-delige serie Leven na de Lente. Hier reist hij 5 jaar na de Arabische lente naar instabiele landen als Libië, Tunesië, Egypte, Libanon, Syrië en Irak om gewone mensen aan het woord te laten en om te snappen waarom mensen eigenlijk vluchten, waarom mensen bij IS gaan en hoe mensen dagelijkse keuzes maken in moeilijke omstandigheden. Zo blijkt de wereld toch echt groter dan ons comfortabele Nederland want die verre wereld komt steeds dichterbij.
Nijmegen
Leven in Nijmegen maakt hem nog altijd blij. In de Gelderlander viel te lezen dat Sinan beloofd mee te doen voor de verkiezingen voor burgermeester, mocht dat er ooit komen. Hij zou dan méér in mensen investeren dan in stenen, zoals nu het beleid is. Nijmegen heeft bijvoorbeeld grote prestigieuze bouwprojecten maar sluit wel alle wijkbibliotheken en heft buslijnen op. Ook vind hij het de taak van de overheid om in Onderwijs en Zorg te voorzien. Privatisering zou hij waar mogelijk terugdraaien want de markt blijkt helemaal niet zo zelfregulerend te zijn, behalve dat het enkele rijken enkel rijker maakt. En als daarnaast zou hij meer groen willen zien. Sinan Can; een enthousiastmakende, sociale, kritisch groene wijkbewoner; mijn stem voor burgermeester heeft hij al!
*= http://www.npo.nl/bloedbroeders/22-03-2015/VARA_101372936
**= http://www.npo.nl/metropolis/12-03-2015/VPWON_1235632
***= http://uitgezet.vara.nl/Afleveringen.13197.0.html
Dit interview staat ook in De Zeeheld, editie oktober 2015
Fotografie: Willemien Geboers