In januari loop ik in de Molenpoort de eerste Deelwinkel van Nederland binnen. Argé staat me te woord over de deeleconomie, over deelkunde en over de vele deel-initiatieven in Nijmegen. Als hij in Bottendaal blijkt te wonen grijp ik mijn kans voor een interview.

Omslagfoto: http://deelwinkel.com/wp-content/uploads/logo_deelwinkel_600-300×300.jpg

Wie en Waar:

Argé Nieuwenhuijzen is 50 jaar en hij woont sinds 1984 in Nijmegen. Hij komt uit een bakkersgezin nabij Waalwijk en volgde zijn broer die hier al geneeskunde studeerde. Zelf koos hij de studie psychologie maar merkte al snel dat dit niet zijn toekomst zou worden.  Er volgden banen bij Omroep Nijmegen (1988) en hij werkte daarna 10 jaar bij de Nijmeegse Stadskrant. In 1981 waren de befaamde Piersonrellen en een jaar later werd de Nijmeegse Stadskrant opgericht; actievoerend Nijmegen vond dat de berichtgeving in de Gelderlander namelijk teveel op de hand van het gemeentebestuur was. In 1985 werd op de universiteit het Erasmusgebouw bezet, mede omdat dit gebouw redelijk goed verdedigbaar was tegen de ME! Dit protest ging tegen de rentedragende studieleningen en tegen minister Deetman. Argé sliep 3 weken op de 20ste etage van het Erasmusgebouw nadat hij de dag ervoor Frank Boeijen voor het eerst Kronenburgpark hoorde zingen in de HBO-soos.  Een leuke opruiende tijd als ik het zo hoor. Tegenwoordig doet Argé het iets rustiger aan en woont  sinds 5 jaar  in de Witte de Withstraat tegenover speelplaats het Kraaijennest.

Deelwinkel en Deeleconomie:

Sinds januari is op de eerste verdieping van de Molenpoort Passage een Deelwinkel te vinden. Verwacht er geen tweedehandsspullen. De Deelwinkel is eerder een plek waar vraag en aanbod bij elkaar kan komen van mensen die durven vragen en mensen die willen geven. Mensen die iets te delen hebben kunnen bijvoorbeeld Cadeaubonnen uitschrijven. Op de gratis Cadeaubonnen zie ik staan dat mensen aanbieden dat ze je hond willen uitlaten, je een coachingsessie geven, je yoga willen leren, hun ladder willen uitlenen of zelfs een taart voor je willen bakken. Perry Ubeda, wereldkampioen thaiboksen, had zelfs een gratis les in zelfverdediging aangeboden, maar die bon was snel weg!

Oprichter Juul Martin gaat ervan uit dat we genoeg spullen, ideeën en vaardigheden hebben maar dat we moeten leren delen. Hij en Argé geloven in de Deeleconomie. In een Deeleconomie is bezit minder belangrijk dan “toegang tot”. Of zoals Argé zegt; “ik heb geen boormachine nodig, ik heb twee gaten in mijn muur nodig, zodat ik een schilderij kan ophangen”. Het bezit van die boormachine blijkt minder belangrijk dan het gebruik ervan. De Deelwinkel helpt me echter ook om op internet te vinden wat ik zoek. En als ik de verschillende website ga bekijken (zie ook de bijlage op www.bottendaal.nl) wordt ik overweldigd door de stortvloed van goede en leuke deelinitiatieven die er al zijn, zelfs in ons Bottendaal. Zo kan ik voor een paar euro lekkere maaltijden bij de buren ophalen (www.thuisafgehaald.nl), zijn er pop-up werkplaatsen waar ik mijn kapotte spullen gratis kan laten maken (www.repaircafé.nl) en kan ik zien of mijn wijkgenoten misschien mijn hoge drukspuit nodig hebben (www.peerby.nl).  Ik kan autoritten delen (www.samenrijden.nl), ik kan mijn huis ruilen voor een weekje alternatieve vakantie (www.huizenruil.com) en kan, net zoals de ouders van Argé, mijn tuintje delen omdat ik die zelf niet meer kan onderhouden (www.tuintjedelen.nl). De lijst is eindeloos en inspirerend. Ik heb me direct bij Peerby aangemeld en houd zo in de gaten wat mijn wijkgenoten allemaal willen lenen.

Via de algemene websites www.deeleconomie.nl en www.nijmegendeelstad.nl is ontzettend veel goede informatie te vinden om de overvloed van spullen, ideeën en etenswaren bij de juiste mensen te krijgen.  Zelf is Argé ook fan van de FaceBook pagina’s waarbij je snel en lokaal de dingen kunt vinden die je eventjes nodig hebt (zoals “FF Lenen Nijmegen” & “FF Helpen Nijmegen”). Ik wordt helemaal vrolijk als ik lees wat mensen allemaal willen delen. Misschien is de mens toch minder hebzuchtig dan ik dacht en hebben we minder geld nodig dan de reclame ons doet geloven. Ruilen, delen en weggeven geeft een goed gevoel!

Argé vindt Bottendaal een leuk eigenwijs dorp in een dorp.  Er is nog voldoende multiculti maar wel moet hij lang lopen om een brievenbus te vinden (helemaal mee eens!). Hij roept verder belangstellende Bottendalers op om een Deeldag te organiseren, net zoals in Nijmegen Noord en West. De Deelwinkel en Argé willen je graag helpen (www.deelwinkel.com) , ahoy deelgenoten!

 

Bijlage:

Overzicht websites Deeleconomie

www.deeleconomie.nl – overzicht deelinitiatieven van eten, spullen, vervoer, verblijf en menskracht

www.erisgenoeg.com – algemeen overzicht van nog meer deelinitiatieven

www.nijmegendeelstad.nl – het slimmer gebruik maken van de overvloed die in de stad aanwezig is via deeldagen in diverse wijken, een deelwinkel in de Molenpoort en andere acties

www.deelwinkel.com – Nijmeegse hulp  om gratis diensten of spullen te krijgen die jij zoekt

www.peerby.com – spullen gratis aanbieden aan je buren die erom vragen

www.thuisafgehaald.nl – eten halen bij je wijkgenoten voor een redelijke prijs

www.speciaalthuisafgehaald.nl – voor mensen die extra ondersteuning rond de avondmaaltijd kunnen gebruiken omdat ze tijdelijk of langer in een lastige situatie zitten

www.croqqer.nl – je klus gedaan krijgen? Betaal, ruil of vind een vrijwilliger uit je buurt

www.repaircafe.nl/nijmegen – gratis laten repareren in plaats van weggooien

www.samenrijden.nl – samen een autorit delen (van ANWB)

www.snappcar.nl – auto’s huren bij de buren

www.tuintjedelen.nl – samen zorgen voor een tuin

www.huizenruil.com – 65.000 woningen in 150 landen

www.couchsurfing.org – zoek een goedkoop bed,bank of matje in de wereld

www.wehelpen.nl – hulp zoeken en aanbieden bij jou in de buurt

www.studieboekendelen.nl – huur of verhuur je studieboeken