Bottendaal is een van de eerste Nijmeegse wijken die aardgasvrij worden, volgens plan in 2035. Inmiddels is het WijkWarmtePlan dat door de wijk, gemeente, Talis en Liander gemaakt is, aangenomen door de gemeenteraad. Met deze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de acties in uw wijk. Ook lees u tips over hoe u energie kunt besparen of waar u rekening mee kunt houden.

nr. 6 – juni 2021


Wijkwarmteplan Bottendaal aangenomen

Afgelopen woensdag heeft de gemeenteraad het WijkWarmtePlan Bottendaal aangenomen. Dank aan iedereen die eraan mee heeft gewerkt! Concreet betekent het dat we samen met de bewonersgroep Bottendaal Groen! verder op zoek gaan naar een alternatief voor aardgas. Ook kunt u de komende tijd acties verwachten die gericht zijn op samen energie besparen. Na de zomer kunt u – of u nu huurt of woningeigenaar bent – een gratis cadeaubon ter waarde van € 50,- besteden aan energiebesparende producten. Denk bijvoorbeeld aan een tochtstrip, deurdranger of folie voor achter een radiator. Ook kunt u profiteren van nieuwe collectieve inkoopacties in het
najaar, bijvoorbeeld voor zonnepanelen.

Meer hierover vindt u dan op de website van Regionaal Energieloket Nijmegen.

 

 

 

 


Ontdek de heetste plekjes van Bottendaal op maandag 14 juni

De temperatuur stijgt tot hitterecords en de warmte periodes worden langer. Dat is onaangenaam, ook wel hittestress genoemd. Hoe kunnen we samen in Bottendaal het hoofd koel houden? Hoe zorgen we goed voor elkaar tijdens warme periodes? Waar is het het warmst? Denk en praat daarover mee tijdens de online bijeenkomst aanstaande maandagavond

•Wat? Online wijksafari hittestress in Bottendaal
• Datum: 14 juni
•Tijd: 20.00 uur
•Aanmelden: :[email protected] U ontvangt dan de link om de online meeting bij te wonen met een korte instructie van de applicatie Zoom.
•Georganiseerd door: BottendaalGroen!, Klimaatverbond Nederland en Buurkracht

Hierna gaan we samen aan de slag met maatregelen. Bijvoorbeeld in uw eigen woning, maar ook in de openbare ruimte. In juli volgt dan een wijksafari Hittestress. Samen gaan we dan op pad, op zoek naar ‘hotspots’ in de wijk.


Duurzaam wonen | Bezoek het spreekuur

Door versoepelde coronaregels bent u vanaf woensdag 16 juni weer welkom op het fysieke spreekuur over energie besparen en duurzaam wonen in Bottendaal. De spreekuren zijn om de week op woensdagmiddag van 14.00 – 17.00 in wijkcentrum Burghard van den Berghstraat.
Meer informatie of een afspraak maken buiten de openingstijden? Kijk op: www.nijmegen.nl/adviesgesprek.


Download uw Energie Bespaar Rapport

Wat zijn slimme tips om energie te besparen in uw koopwoning? De gemeente vroeg een deskundig bureau energieadviezen te maken voor veelvoorkomende woningen in Bottendaal. Heeft u uw adviesrapport al opgevraagd? Zo niet, ga dan snel naar de website van het Regionaal Energieloket.

Ja, ik wil mijn Energie Bespaar Rapport downloaden.


Na-isoleren met zorg voor de natuur

Heeft u plannen om te gaan isoleren? Mooi! Toch kan isoleren ook nadelige gevolgen hebben; voor dieren. Door bijvoorbeeld spouwmuur- en dakisolatie kunt u ongewild nuttige dieren wegjagen of doden. Dat is tegen de wet als het gaat om beschermde dieren, zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. U heeft als woningeigenaar een zorgplicht als u veranderingen in hun leefomgeving aanbrengt
.

Handige tips bij na-isolatie:

•Ga op onderzoek uitDe overheid verwacht dat een vereniging van eigenaars (vve) ecologisch onderzoek door een expert laat doen. Bent u alleen huiseigenaar? Dan kunt u ook zélf goed opletten welke dieren u overdag én ’s nachts ziet.
•Kies voor een aannemer met verstand van zaken
•Biedt een vluchtmogelijkheid en voorkom, tot de isolatie uitgevoerd wordt, opnieuw vestigen
•Werk buiten de kwetsbare periode (broedseizoen van het dier)
•Hang passende nieuwe nestplaatsen op

Meer weten? Kijk op de website van het Regionaal Energieloket.


Bottendaal Groen! en de gemeente in gesprek met de buurt

De komende weken mogen we eindelijk de wijk in. We zullen samen met het team van de werkgroep Bottendaal Groen! en gemeente Nijmegen Aardgasvrij, te vinden zijn in Bottendaal. U kunt ons niet missen, door deze opvallende oranje elektrische bus.

 

 

 

Onderwerpen van gesprek zijn bijvoorbeeld energie besparen, duurzaam wonen en het verminderen van hittestress in de wijk. We nemen gratis energiebesparende maatregelen mee en veel handige tips, zoals bijvoorbeeld het terugzetten van de cv-ketel naar 55 graden. We horen graag wat u bezighoudt en hoe we samen op pad kunnen naar een duurzamere en groene wijk!


Klus mee voor een groener Bottendaal

Comfortabel wonen in een groene wijk, met meer groen om uw huis én in huis: dat is de uitdaging waar we samen voor staan in Bottendaal. Groen ín huis kan door bijvoorbeeld duurzame keuzes te maken ín huis: letten op goed geproduceerde producten of energie besparen door uw gedrag aan te passen of kleine aanpassingen in huis te doen. Energie besparen is goed voor uw omgeving én vaak goed voor uw portemonnee. We kunnen elkaar daarbij helpen, bijvoorbeeld met een klusteam. Doet u mee?

Samen aan de slag in klusteams
Om ervoor te zorgen dat niemand in Bottendaal er alleen voor komt te staan, en omdat iedereen z’n eigen specialiteiten heeft, willen we elkaar kunnen helpen. Als we de expertise en spierballen in de wijk uit kunnen wisselen, wordt het voor iedereen makkelijker. Zou het niet mooi zijn een ondersteunend klusteam te kunnen vragen om hulp? Daarmee kunt u leren, helpen en geholpen worden bij de verduurzaming van de wijk én uw woning.

Een klusteam kan bijvoorbeeld samen met bewoners:
•Meten waar de meeste warmte weglekt
•Signaleren van goede en uitdagende punten in de woning
•Oplossingen in kaart brengen (van simpel tot ingewikkeld)
•Een plan maken en kosten in kaart brengen (denk ook aan terugverdientijd en subsidies)
•Simpele klussen uitvoeren (tochtstrips of radiatorfolie aanbrengen, isoleren van leidingen, kieren dichten of andere kleine energiebesparende aanpassingen doen)
•Adviseurs of professionals zoeken die bij de grotere uitdagingen kunnen helpen

Wat uw talent ook is, meld u nu aan!
Weet u van aanpakken en heeft u een positieve instelling? Meld u dan nu aan en vorm samen met andere wijkbewoners een klusteam!

E-mailadres: [email protected]


Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met de gemeente Nijmegen:
gebiedsregisseur Erik Maessen
e-mail: [email protected]
of bel 14024.