Bottendaal is een van de eerste Nijmeegse wijken die aardgasvrij worden, volgens plan in 2035. De gemeente, wijkbewoners, woningcorporatie Talis en Liander werken samen aan een plan hiervoor. Met deze nieuwsbrief blijft u op hoogte. En weet u wat u (als huiseigenaar of huurder) kunt doen.

nr. 5 – april 2021


Wijkwarmteplan Bottendaal

Samen hebben we het wijkwarmteplan Bottendaal opgesteld. Het wijkwarmteplan en de zienswijzen van het wijkwarmteplan  voor Bottendaal zijn deze week goedgekeurd door het stadsbestuur. Nu moet het nog vastgesteld worden door de gemeenteraad. Deze zal daarover naar verwachting in april gaan besluiten.

  • Wilt u precies weten wanneer de raad spreekt en/of besluit over het onderwerp? Hou dan de agenda van de raad in de gaten.
  • Wilt u tijdens een Politieke Avond aandacht vragen in de gemeenteraad voor een idee, probleem of wens? Dan kunt u zich aanmelden via: [email protected] of via 024 – 329 90 30.

Als het wijkwarmteplan wordt aangenomen, kunnen we op basis van dit plan verdere stappen zetten naar het aardgasvrij maken van Bottendaal. Iedereen die een bijdrage heeft geleverd, bedankt!

 

 


Ommetjes in Nijmegen | Wandelt u mee?

Wandelen in Nijmegen … bent u tijdens deze periode op zoek meer mooie routes?
Kijk dan eens op de stadswandelingen & ommetjes-pagina op de website van Into Nijmegen
Daar vindt u wandelroutes van verschillende afstanden mét GPS-bestanden. Veel wandelplezier


Klus mee voor een groener Bottendaal

Comfortabel wonen in een groene wijk, met meer groen om uw huis én in huis: dat is de uitdaging waar we samen voor staan in Bottendaal. Groen ín huis kan door bijvoorbeeld duurzame keuzes te maken ín huis: letten op goed geproduceerde producten of energie besparen door uw gedrag aan te passen of kleine aanpassingen in huis te doen. Energie besparen is goed voor uw omgeving én vaak goed voor uw portemonnee. We kunnen elkaar daarbij helpen, bijvoorbeeld met een klusteam. Doet u mee?
Een groener Bottendaal begint bij u thuis
We staan voor de geweldige opgave om onze leef- en woonomgeving te verduurzamen. Om samen een stap te zetten naar een beter bewoonbare aarde voor ons allemaal. Dit zijn grote woorden maar die beginnen klein. In uw eigen huis.

Samen aan de slag in klusteams
Om ervoor te zorgen dat niemand in Bottendaal er alleen voor komt te staan, en omdat iedereen z’n eigen specialiteiten heeft, willen we elkaar kunnen helpen. Als we de expertise en spierballen in de wijk uit kunnen wisselen, wordt het voor iedereen makkelijker. Zou het niet mooi zijn een ondersteunend klusteam te kunnen vragen om hulp? Daarmee kunt u leren, helpen en geholpen worden bij de verduurzaming van de wijk én uw woning.

Een klusteam kan bijvoorbeeld samen met bewoners:

•Meten waar de meeste warmte weglekt
•Signaleren van goede en uitdagende punten in de woning
•Oplossingen in kaart brengen (van simpel tot ingewikkeld)
•Een plan maken en kosten in kaart brengen (denk ook aan terugverdientijd en subsidies)
•Simpele klussen uitvoeren (tochtstrips of radiatorfolie aanbrengen, isoleren van leidingen, kieren dichten of andere kleine energiebesparende aanpassingen doen)
•Adviseurs of professionals zoeken die bij de grotere uitdagingen kunnen helpen

Wat uw talent ook is, meld u nu aan!
Weet u van aanpakken en heeft u een positieve instelling? Meld u dan nu aan en vorm samen met andere wijkbewoners een klusteam!

E-mailadres [email protected]


Gas (en dus geld) besparen? Zet ’m op 55

Wist u dat u gas en dus geld kunt besparen, door zelf de cv-ketel anders in te stellen? Een cv-ketel zal optimaal presteren als hij langere tijd op een laag pitje blijft werken. Maar zo zijn onze ketels lang niet altijd ingesteld! Een handige klusser past dit in no-time zelf aan.

Een lagere temperatuur & een prima comfort
Bij het installeren van een cv-ketel zet de monteur de aanvoertemperatuur vaak op 80 of 70 graden. Met deze ‘aanvoertemperatuur’ kan ieder huis makkelijk verwarmd worden. Deze onzuinige instelling is lang niet altijd nodig. Als uw huis ook maar een beetje is geïsoleerd, zou een aanvoertemperatuur van 55 graden al voldoende kunnen zijn om uw huis comfortabel te verwarmen. Een handige klusser kan dit prima zelf doen!

Handige links om zelf mee aan de slag te gaan
Meer weten over de werking van cv-ketels en het aanpassen van de temperatuur?

Waterzijdig inregelen cv op regionaalenergieloket.nl
Hier vindt u uitleg over het aanpassen van de temperatuur (temperatuurmethode)
www.consumentenbond.nl Hier vind u alles over cv-ketels. Zoek op ‘energiezuinig’ en ‘cv-ketel’.

Weet u niet precies hoe de cv-ketel werkt en hoe u de temperatuur kunt terugzetten? Laat dat even weten, dan kunnen we u daar (kosteloos) mee helpen.
Aanmelden kan via [email protected].


Samen energie besparen in Nijmegen

De sneeuw is weg, de zon breekt door! In Nijmegen gaan we volop door met het focussen op hoe we allemaal samen kleine en/of grote stappen kunnen zetten om minder energie te verbruiken. Doet u mee? Dat kan door bijvoorbeeld door:

•Kleine stappen te zetten
Denk aan een tochtstrip aanbrengen of een waterbesparende douchekop te installeren. Meer inspiratie? Bekijk dan het e-book met 50 bespaartips.
•Grote stappen te zetten
Denk bijvoorbeeld aan zonnepanelen laten plaatsen, isoleren of een warmtepomp aanschaffen … Meer informatie en subsidies vindt u op de Nijmeegse pagina van de website van het Regionaal Energieloket.

Blijf deze nieuwsbrief, de social media van gemeente Nijmegen volgen en lees De Brug. Zo mist u niets over de acties in 2021.


Rooftop Revolution | Groene daken in Nijmegen

Wanneer u met de trein over de spoorbrug Nijmegen binnenrijdt, kijkt u nu uit over een grijs landschap van daken. De droom van Rooftop Revolution is dat we over 10 jaar geen grijze daken meer zien, maar een mozaïek van groene oases op de daken. Helpt u mee deze droom te realiseren?

Rooftop Revolution en gratis dakadvies (tijdelijke actie)
Ruimte voor 60 voetbalvelden extra groen in de binnenstad


Tips voor thuis
Snel en makkelijk geld en energie besparen

1. Haal stekkers uit het stopcontact als u de apparaten niet gebruikt
2. Douche maximaal 5 minuten
3. Verwarming aan? Sluit ’s avonds de gordijnen en hou de kamerdeuren dicht
4. Kook met het deksel op de pan
5. Gebruik led-lampen


Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met de gemeente Nijmegen:
gebiedsregisseur gebiedsregisseur Erik Maessen
e-mail: [email protected]
of bel 14024.