Bottendaal is één van de eerste Nijmeegse wijken die aardgasvrij worden, volgens plan in 2035. Met deze nieuwsbrief blijft u op hoogte. En weet u wat u (als huiseigenaar of huurder) kunt doen. Iedereen kan op zijn manier stappen nemen om energie te besparen of te verduurzamen. Hoe? Met deze nieuwsbrief krijgt u tips en inspiratie!

nr. 17 –  november 2023


Subsidie voor het verduurzamen van uw monument

Heeft u een beschermd monument? Vanaf 1 januari 2024 kunt u subsidie aanvragen voor het verduurzamen van uw monument. Hiermee kunt u uw monument toekomstbestendig maken, mét behoud van de monumentale onderdelen! De subsidieregeling heet ‘duurzame instandhouding monumenten 2023’. De subsidie is bedoeld voor alle vormen van gemeentelijk beschermde monumenten: gemeentelijke monumenten, beeldbepalende panden, bouwhistorie- monumenten en stadsbeeldobjecten.

U kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen aanvragen voor:

 • Het verduurzamen van ramen en deuren;
 • ‘Vervangbare’ producten die de monumentale waarde van een gebouw niet aantasten. U kunt bijvoorbeeld subsidie aanvragen voor het vervangen van glas, de kierdichting- en onderhoudswerkzaamheden van de kozijnen;
 • Wanneer u een gemeentelijke monument heeft, krijgt u ook subsidie voor het isoleren van de bouwkundige schil, zoals daken, gevels en vloeren.

Let op: wacht niet te lang met het aanvragen van subsidie, want op is op!

Kijk voor meer informatie op de website. Voor vragen kunt u terecht bij [email protected]. Kor Hania, erfgoedadviseur duurzaamheid, helpt u dan verder.


Wijkwarmteplan: evaluatie 6 december 2023

In 2021 is het wijkwarmteplan aardgasvrij Bottendaal geschreven door bewoners, woningcorporatie Talis, netwerkbeheerder Liander en de gemeente Nijmegen. Dit wijkwarmteplan was de eerste stap naar een aardgasvrije wijk.

Heeft u hier toen over meegedacht? Welke afspraken zijn er bijvoorbeeld uit het wijkwarmteplan gehaald? Wat is niet gelukt en welke lessen zijn geleerd? Daarover praten we op woensdagavond 6 december opnieuw met elkaar.

Wilt u op 6 december erbij zijn? Stuur dan een e-mail naar Angelique, vóór 1 december. Als we weten hoeveel aanmeldingen er zijn, laten we u weten waar de bijeenkomst zal zijn.

Hartelijke groet,
Angelique Timmermans
Projectleider Energie Besparen
Gemeente Nijmegen

Via de website aardgasvrij.nijmegen.nl kunt u het wijkwarmteplan teruglezen


Energieloket in Bottendaal

Wilt u meer weten over energie besparen, isoleren of energie opwekken? Kijk dan eens op nijmegen.nl/energieloket. U vindt er veel informatie en kunt elke werkdag bellen met vragen.

Komt u er niet uit? Plan dan een persoonlijk adviesgesprek in met Bram Schipper, adviseur Duurzaam wonen van de gemeente. U maakt de afspraak op nijmegen.nl/adviesgesprek.

Bram is er voor laagdrempelige informatie en advies over:

 • Energie besparen en uw woning isoleren
 • Offertes doorspreken en/of vergelijken
 • Zonnepanelen
 • Groendaken en groengevels
 • Regenwaterafkoppeling
 • Maatregelen om uw woning te verduurzamen
 • Subsidies en financieringen

50 bewoners gezocht voor de Warmtevisie Nijmegen!

De warmtevisie beschrijft de visie van de gemeente op warmte. Hoe kan Nijmegen op termijn aardgas vervangen als warmtebron voor koken, verwarmen en warm tapwater?

 

Na vijf jaar is het belangrijk de visie van de gemeente Nijmegen te updaten. De mening van Nijmegenaren is daarbij belangrijk! Wilt u bijvoorbeeld zelf bepalen hoe u uw huis verwarmt, of niet? Wat vindt u van de verdeling van de kosten voor warmte?

Om de mening van verschillende Nijmegenaren te leren kennen, selecteren we 50 inwoners. Zij gaan tijdens twee avonden in gesprek over hun wensen en principes. Die nemen we mee in de nieuwe warmtevisie. Bent u geselecteerd en praat u mee tijdens deze avonden? Dan krijgt u daarvoor een vergoeding van 50 euro.

Ik meld me aan !


Informatieavond BottendaalGroen!: zelf uw huis isoleren

Noteer het alvast in uw agenda: op woensdagavond 17 januari 2024 kunt u alles te weten komen over zelf uw huis isoleren. Inwoners van Bottendaal die al eerder zelf aan de slag gingen delen er hun ervaringen.

Tijdens de avond krijgt u antwoorden op vragen als:

 • Welke energiebesparende maatregelen kunt u goed zelf in uw woning uitvoeren? 
 • Waar moet u beginnen? 
 • Doet u het alleen, of samen met uw buren?
 • Wat zijn de kosten & wat zijn de subsidiemogelijkheden? 
 • Is er hulp beschikbaar? 

Locatie: wijkcentrum Burghardt, in de grote zaal.

Meer informatie? Kijk op de website van bewonersgroep BottendaalGroen! of stuur een e-mail naar [email protected].

Samen maken we de wijk groener, klimaatadaptiever, leefbaarder en gezonder!


Boek een energiecoach!

Elektriciteit, warmte en gas is duur. Door een koude winter kan de rekening hoog worden. Energie besparen scheelt geld. Weet u niet zo goed hoe u kunt beginnen met besparen? Kijk dan eens op nijmegen.nl/energiecoach. U vindt er het ebook met 50 bespaartips. Handig!

Wilt u meer hulp om te besparen in huis? Maak dan een afspraak met een gratis energiecoach. De energiecoach kijkt samen met u naar wat u kunt doen. Bel 024 – 350 20 00 of mail naar [email protected].

Let op: de energiecoach heeft geen tips en adviezen over grote aanpassingen aan het huis, zoals zonnepanelen, een warmtepomp of grote isolatiemaatregelen. Kijk voor advies daarvoor op nijmegen.nl/energieloket.


 

Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met gebiedsregisseur Angelique Timmermans:
mail naar [email protected] of bel 14024.

[email protected]