Bottendaal is één van de eerste Nijmeegse wijken die aardgasvrij worden, volgens plan in 2035. Met deze nieuwsbrief blijft u op hoogte. En weet u wat u (als huiseigenaar of huurder) kunt doen. Iedereen kan op zijn manier stappen nemen om energie te besparen of te verduurzamen. Hoe? Met deze nieuwsbrief krijgt u tips en inspiratie!

nr. 16 –  juni 2023


De zomer komt eraan! 

Isoleren helpt niet alleen om je woning warm te houden. Met de zomer voor de deur, wilt u de warmte zoveel mogelijk buiten houden. Hoe houdt u uw huis koel?

 

  1. Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de gordijnen: zo houdt u de warmte buiten.
  2. Hou ramen en deuren overdag dicht.
  3. Zet ‘s avonds laat, ‘s nachts of vroeg in de ochtend alle ramen tegen elkaar open, zodat het lekker doorwaait.
  4. Goede isolatie van uw dak, buitenmuren en isolatieglas houdt de warmte beter buiten.
  5. Van een plat dak kunt u een groen dak maken. Plantjes zorgen voor verkoeling. Planten tegen de gevel en bomen rond het huis houden uw huis ook koeler.
  6. Of gebruik een ventilator. Dit is energiezuiniger dan airconditioning.

Of kijk hier voor meer tips!


Alles over het energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een huis is en welke energiebesparende maatregelen er nog mogelijk zijn. Een huiseigenaar die zijn of haar huis verkoopt of verhuurt, is verplicht een energielabel voor de woning aan de koper of huurder beschikbaar te stellen.

Wilt u meer weten over uw energielabel of bent u het niet eens met uw energielabel? Check dan eens het Energieloket voor meer informatie! Hier leest u ook hoe u bezwaar kunt maken, en hoe u kunt checken welk energielabel bij uw huis hoort.


Uw monument duurzamer maken?

Ook monumenten zijn goed energiezuinig te maken. Daarbij houdt het gebouw zijn monumentale waarden. Er kan vaak meer dan u denkt! Bijvoorbeeld door te isoleren, zonne-energie of simpele oplossingen, zoals het slimmer instellen van de cv-ketel en oude apparaten te vervangen.

Voor maatwerkadvies kunt u vanaf nu een afspraak maken met de erfgoedadviseur Kor Hania. Erfgoedadviseur Kor kan bij u thuis komen en u passend duurzaam advies en ideeën voor maatwerk geven.

Hoe kunt u een afspraak maken?
U kunt de erfgoedadviseur duurzaamheid bereiken door te mailen naar: [email protected]. Daarna zal er persoonlijk contact worden opgenomen om een afspraak te maken.


Informatieavond BottendaalGroen!: Vergroenen van uw huis, uw tuin en de wijk

De zomer komt er weer aan! Bewonersgroep BottendaalGroen! organiseert daarom op 21 juni een informatieavond. Het thema is ‘Vergroenen van uw huis, uw tuin en de wijk’. Ze vertellen hoe u bomen en planten kunt gebruiken voor verkoeling. En ze geven slimme tips voor een koel huis in de zomer. Tot slot delen ze ervaringen van bewoners die zelf aan de slag zijn gegaan met vergroenen.

Komt u ook op 21 juni naar het wijkcentrum Burghardt? De informatieavond duurt van 20.00 tot 22.00 uur. Kijk voor meer informatie op hun website: www.bottendaalgroen.nl. Op deze website staat informatie over de bewonersgroep, activiteiten en nieuws.

Samen maken we de wijk groener, klimaatadaptiever, leefbaarder en gezonder!


Hulp nodig bij het aanvragen van uw duurzame subsidie?

Wilt u uw huis verduurzamen met de ISDE subsidie (investeringssubsidie duurzame energie en energie besparen) of een subsidie voor het afkoppelen van regenpijpen, een groendak of een toekomstbestendig woning lening? Het aanvragen van de subsidie kan soms lastig zijn. Wij helpen u graag met het invullen van de formulieren.

Plan hier uw gesprek in


Doe mee met de Nationale Duurzame Huizen Route!

Heeft u al ervaringen opgedaan met het duurzamer maken van uw huis? Help een ander op weg en doe mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route.

De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform voor iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen. Wilt u meer weten over het duurzaam maken van uw huis en de mogelijkheden om energie te besparen? U kunt ook meedoen door in contact te komen met een huiseigenaar met een duurzame woning. Zo kunt u leren van hun ervaringen!


Vragen of opmerkingen?

Neem contact op met gebiedsregisseur Angelique Timmermans:
mail naar [email protected] of bel 14024.

[email protected]