Al vijftien jaar in actie voor gelijke kansen in het onderwijs

Exact vijftien jaar zet School’s cool Nijmegen zich in voor gelijke kansen in het onderwijs. In die tijd zijn zo’n duizend middelbare scholieren gekoppeld aan vrijwillige mentoren. En de succesformule van ‘positieve coaching voor alles wat met school te maken heeft’ is nog lang niet uitgewerkt. “Het enthousiasme van leerlingen en vrijwilligers is nog steeds even groot”, aldus manager Femke Spoeltman

School’s cool Nijmegen is opgericht in 2006 door een oud-leraar en een jongerenwerker, naar een voorbeeld in Amsterdam. Inmiddels vallen zo’n dertig lokale vestigingen onder de overkoepelende stichting School’s cool Nederland. Nijmegen is een van de grootste.

Jaarlijks worden zo’n 140 leerlingen door hun school aangemeld bij School ’s cool en gekoppeld aan vrijwillige mentoren. Zij zorgen ervoor dat de leerling door individuele coaching zijn schoolcarrière goed doorloopt en daardoor meer kans heeft op betere leerresultaten.

We zijn begonnen met het programma 12+, om jongeren een steuntje in de rug geven bij de soms lastige overgang naar de middelbare school”, vertelt Spoeltman. “Dat is een paar jaar geleden uitgebreid met de groep 14+, omdat er ook behoefte bleek aan mentoren voor wat oudere leerlingen.” Bij deze laatste groep vindt de begeleiding meestal plaats op school, gedurende gemiddeld een half jaar. Bij de 12-plussers start het traject aan het eind van groep acht, doorlopend tot de kerstvakantie in het tweede schooljaar. Bij deze groep vindt de begeleiding thuis plaats, zodat ook ouders met vragen bij de coach terecht kunnen.

Dit jaar bestaat School ’s cool 15 jaar, tijd voor een feestje op 8 oktober. Dan zal wethouder Grete Visser (onderwijs, welzijn en zorg) een lezing geven over het belang van School ’s cool en gelijke kansen in het onderwijs. In dezelfde week is er een activiteit voor de leerlingen en hun mentoren: zij gaan samen bowlen, naar de film of trampolinespringen.

Meer info :schoolscoolnijmegen.nl