*vanaf de straat 13*

In zijn keramische objecten is bij Bob Lejeune bijna altijd een dier of een mens te herkennen. Zo herkennen we in het beeld Evolutie een hoofd waaruit een soort boom groeit, omdat er wordt verwezen zaken die we kennen.

De andere objecten die Evolutie gezelschap houden in de etalage bevatten geen duidelijke verwijzingen naar de ons omringende wereld. De kunstenaar heeft hier laten leiden door het materiaal, de klei, het bakproces en glazuur, basiselementen van het keramisch vak. Hij zoekt bewust problemen op in de klei en speelt met het materiaal, in de hoop op verrassingen en onontgonnen terreinen die dienend kunnen zijn in het beeld. De klei is, net uit het pak, heerlijk beweeglijk; je kunt er alles mee en het werkt volgens de kunstenaar rustgevend. Door de verschillende stadia komt er een proces op gang waarin het beeld langzaam groeit; je kunt klei continu aanpassen.

Alles moet wel plastisch kloppen. De uitwisseling tussen massa en restruimte, materie en geest moet in evenwicht zijn. De kunstenaar snijdt en boetseert als het ware alle saaiheid uit het beeld. In het laatste stadium rekt hij het werk nog wat verder op door het gebruik van een aantal lagen glazuur.

Een gewaagde aanpak voor keramisten: de uitkomst is altijd onzeker, maar tegelijkertijd spannend en verrassend.

beeld:

links: Gedachtestroom I 2019. 11 x 31 x 31 cm.

midden: Evolutie, 2018. 69 x 53 x 24 cm.

rechts: Gedachtenstroom II 2019. 27 x 40 x 48 cm.

Alle objecten: keramiek, geglazuurd. Collectie kunstenaar

 

Galerie de Natris
Van Dulckenstraat 20
Nijmegen, Gelderland 6512 DT