Samen zwerfafval te lijf op 21 juni

Oproep aan alle Nijmegenaren om de stad een dag lang zwerfafvalvrij te maken

Met zoveel mogelijk mensen Nijmegen een stukje schoner maken. Dat is het doel van de Green Capital Challenge ‘Nijmegen raapt het in één keer op!’. Green Capital Challenges Nijmegen daagt samen met Dar alle inwoners van Nijmegen uit om op donderdag 21 juni tenminste één stuk zwerfafval op te ruimen.  Dit is een kleine moeite, maar heeft een groot effect.

Kleine moeite, groot effect
Het doel van de uitdaging is dat alle Nijmegenaren op de langste dag van het jaar in ieder geval één stuk zwerfafval opruimen.  Een stuk zwerfafval oprapen is voor een individu een kleine moeite maar als men het allemaal tegelijk doet heeft het een groot effect: in één dag tijd 160.000 stuks zwerfafval minder. De kracht van één, wordt de kracht van velen. Een schonere stad kost op deze manier weinig moeite. Nu is zwerfafval nog de vaakst gemelde klacht bij Nederlandse gemeentes. Green Capital Challenges wil inwoners bewust maken dat we een schonere stad zelf in de hand hebben.

Iedereen een Wijkheld!
Flesjes, blikjes, snoeppapiertjes en ander zwerfafval, kom je helaas nog veel tegen. Het hele jaar door al helpen er daarom jongeren onder begeleiding van volwassenen mee aan het opruimen van zwerfafval. Deze vrijwillige opruimers noemen we Wijkhelden. Met deze uitdaging wil Green Capital Challenges alle Nijmegenaren voor één dag uitroepen tot Wijkheld. Ruim op als je hardloopt, boodschappen doet, naar school loopt, je auto parkeert of als je de bus uitstapt.

Doe mee en deel een foto
Green Capital Challenges roept iedereen op een ‘zwerfie’ te maken: een foto van jezelf met het stuk zwerfafval dat je hebt opgeruimd en deze te delen op social media met #zwerfienijmegen. Door je zwerfie te posten maak je kans op een leuke prijs.

Aan de slag

De Green Runner Movement, een initiatief van Nijmegenaar Jan Fokke Oosterhof, organiseert op 21 juni een hardloopactiviteit. De deelnemers gaan al rennend en rapend door Nijmegen en omgeving. Vanaf 15.00 zijn op drukbezochte plekken in Nijmegen ‘motivatieteams’ aanwezig om het publiek aan te moedigen één stuk zwerfafval op te rapen.

 

Meer informatie over ‘Nijmegen raapt het in één keer op!’ op www.greencapitalchallenges.nl.

Mensen die de smaak te pakken hebben en meer dan een dag zwerfafval willen opruimen kunnen zich aanmelden als Wijkheld: www.wijk-helden.nl

Of sluit je aan bij een van de opruimgroepen in Nijmegen: Mooi Goffertpark (www.facebook.com/mooigoffertpark/) of Spiegelwaal Schoon (www.facebook.com/Spiegelwaal-Schoon-399073367231165/)

Green Runner Movement (www.facebook.com/greenrunnermovement/)