Henriëtta van de Westelaken

 

Van zijn voetstuk gevallen 2020 fragment omgevingskunstwerk Eugène Terwindt, beton, betonverf; decoratieve zuil hout, acrylverf, afmetingen (inclusief zuil) l 37 x b 37 x h 136 cm. Privécollectie.
Henriëtta van de Westelaken gebruikt objecten die al een eerder leven achter de rug hebben en geeft er een nieuwe betekenis aan.

De portretkop van een Romeinse keizer was oorspronkelijk onderdeel van een omgevingskunstwerk van Eugène Terwindt. Tijdens zijn korte bestaan (ca. 1995 tot 2003) werd het kunstwerk, dat stond op het voorterrein van het inmiddels gesloopte gebouw van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen aan de Schuylenburgweg in Nijmegen, ernstig verwaarloosd. Zo kwam de kop terecht bij een particuliere verzamelaar, waar de kunstenaar hem vond alsof hijvoor de zoveelste keer van zijn voetstuk was gevallen. Dat inspireerde haar tot dit beeld dat laat zien dat het omvertrekken van standbeelden van in een bepaalde tijd ooit beroemde en machtige personen van allen tijden is. Van zijn voetstuk gevallen haakt aan bij de gebeurtenissen van deze tijd.

Elke twee weken in ander beeld in Galerie de Natris, Nijmegen, afwisselend van Bart Drost en Henriëtta van de Westelaken 20 april tot en met 6 september 2020.

 

Galerie de Natris
Van Dulckenstraat 20
Nijmegen,Gelderland 6512 DT
Netherlands