Zonder titel, handgeschept papier (oude tekeningen) 29,7 x 42 cm

ad bercht

onder constructie
 12 september tot en met 17 oktober 2021
opening 12 september 2021 om 15.00 uur
door henk ester, dichter
galerie open vanaf 13.00 uur
je bent van harte welkom
galerie de natris
www.galeriedenatris.nl
open op zondag van 13.00 tot 17.00 uur
en op afspraak 024 323 46 89

het wordt zeer op prijs gesteld wanneer je van te voren een zelftest doet. wanneer het tijdens de vernissage te druk wordt is een mondkapje aan te bevelen.

Ad Bercht (Utrecht 1952) studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten Artibus in Utrecht en volgde een studie kunstgeschiedenis aan de toenmalige Rijksuniversiteit in dezelfde stad. Na zijn studie kunstgeschiedenis is hij ook werkzaam geweest als kunsthistoricus en als informatiespecialist bij de TU Delft. De kunstenaar woont en werkt in Delft.

Sinds de introductie vanuit China in Europa van het papier aan het einde van de middeleeuwen is het materiaal populair als drager bij beeldende kunstenaars. Dat is nog steeds zo.
Voor Bercht is (handgeschept) papier niet alleen een drager voor tekeningen, maar ook een autonoom materiaal met eigenschappen zoals schepranden, structuur, textuur en kleur.

Het papier waarop hij artistieke exercities uitvoert, maakt hij ook zelf (van oude tekeningen), zodat hij het proces van het ontstaan van het kunstwerk geheel in eigen handen heeft. Elk    werk is voor hem onderdeel van een ontwikkelingsproces, is dus in feite altijd “onder constructie”.
Ad Bercht is naast beeldend kunstenaar ook kunsthistoricus en het is dan ook niet verwonderlijk dat hij gefascineerd is door de moderne kunstgeschiedenis en zich daardoor laat inspireren. Vooral kunstenaars van de minimalistische stromingen voor wie minder zwaarder telt dan meer, zoals de door hem bewonderde Ben Akkerman (1920-2010).

Naast de belangrijke rol van de kunstgeschiedenis en het materiaal waarmee de kunstenaar werkt, vormen muziek en het landschap belangrijke, maar meer indirecte inspiratiebronnen. Vooral in de stilte van de natuur en de stiltemomenten in muziek ziet Ad Bercht een parallel met de leegte in zijn tekeningen.

Op zondag 12 september 2021 wordt de tentoonstelling geopend door Henk Ester, dichter. 

Galerie de Natris
Van Dulckenstraat 20
Nijmegen, Gelderland 6512 DT